Людміла КАЦАПАВА да Вялікадня рыхтуецца загадзя.
— Працэс, — адзначае майстар, — не вельмі хуткі і даволі карпатлівы. Спачатку яйка трэба вызваліць ад яго змесціва праз спецыяльна зробленыя адтуліны. Потым прамыць у салявым растворы, прасушыць. Абклеіць алюмініевай стужкай. І толькі потым рабіць велікодную «вопратку» з бісеру.
Зрабіць бісернае «адзенне» — справа тонкая.
Людміла сцвярджае: хаця шкарлупіна — матэрыял вельмі далікатны, яшчэ не было выпадку, каб яе пашкодзіла. «Такая творчасць, — прызнаецца, — дорыць радасць самому майстру і тым, хто атрымлівае ад яго сувеніры. Вялікдзень увогуле свята асаблівае. У нашай сям’і яго спраўлялі нават тады, калі гэта было не вельмі модным. Фарба насамрэч тады была адзіная — чырвоная. А сёння такая шматпланавасць афармлення яек, што ўсе варыянты і пералічыць нельга».
Тамара ХУЗІГУЛАВА.
Мастакі па велікодных сувенірах таямніцы са сваіх тэхнік не робяць. І ўсіх жадаючых запрашаюць на майстар-класы, якія праходзяць у тым ліку ў Магілёўскай цэнтральнай бібліятэцы імя Карла Маркса. Галоўны бібліятэкар Людміла Міхальчанка нічога дзіўнага ў такім аб’яднанні чытачоў і майстроў не бачыць:
Чым разнастайней яйкі, тым прыгажэй стол.
— І літаратуру, і народнае рамесніцтва можна абагуліць адным словам — мастацтва. Гэта тое, што падымае нас над штодзённасцю. Дае магчымасць стаць на новую прыступку духоўнага і асабістага развіцця.
У палітры Вялікадня — усе колеры радасці, надзеі і шчасця.
З такім тлумачэннем згаджаецца пенсіянерка Таццяна Хадановіч. Яна віртуоз па пляценні яек з саломкі. Яшчэ — праваслаўных вянкоў, букетаў з калоссяў, якія таксама лічацца атрыбутамі Вялікадня. А магіляўчанка Тамара Хузігулава дала прастор фантазіі і аплятае аснову рознакаляровымі стужкамі, шнурамі. Да гэтай кампазіцыі дадае штучныя кветкі, і вуаля! — незвычайны сувенір гатовы! Яшчэ далей пайшоў Юрый Калін. Ён асвоіў старажытнае кітайскае мастацтва — разьбу па яечнай шкарлупіне. Ажурны ўзор майстар наносіць праз лупу з дапамогай міні-дрыля, стаматалагічных бораў. Гравіраваць яйкі можна і тоўстымі швейнымі іголкамі, аднак перш для зручнасці іх трэба абрэзаць і аграніць.
Стол Юрыя і Алены КАЛІНЫХ упрыгожваюць ажурныя яйкі.
— Гэтая тэхніка, — прызнаецца майстар, — патрабуе шмат цярпення. Каб атрымаць прыгожы ўзор, неабходна прасвідраваць каля тысячы адтулін!
Для ажуру патрабуецца зрабіць не менш за тысячу адтулін.
І сапраўды, чым больш разнастайных сімвалаў Вялікадня, тым больш яркім і эмацыянальным будзе свята. Тым больш прынясе нам шчасця, радасці. І, вядома, надзеі на будучыню. markova@sb.by
Фота аўтара і Ірыны Савосінай.