Таленавіты вучоны і арганізатар узмацніў створаную на базе Інстытута пладаводства навуковую школу селекцыянераў-пладаводаў Аляксея і Эмы Сюбаравых. Выхаваў ён і не адно пакаленне даследчыкаў. Пад яго кіраўніцтвам абаронена больш дзесяці кандыдацкіх і некалькі доктарскіх дысертацый. Вучонаму належаць чатыры манаграфіі, больш за 250 навуковых і навукова-папулярных артыкулаў.
Плённая дзейнасць Валерыя Аксёнавіча адзначана медалямі «За працоўную доблесць» і ВДНГ, граматамі Мінсельгасхарча, Савета Міністраў, Нацыянальнай акадэміі навук, Мінскага аблвыканкама, ганаровым званнем «Заслужаны дзеяч навукі».
— Свае думкі запісваю выключна на паперы, — пераняўшы мой здзіўлены позірк, адзначыў галоўны навуковы супрацоўнік аддзела селекцыі пладовых культур РУП «Інстытут пладаводства» доктар сельскагаспадарчых навук, прафесар Валерый Мацвееў. — Камп'ютар не дае прасторы думкам. Вось толькі прачытаць напісанае маёй рукою не ўсім ўдаецца: почырк надта неразборлівы.
— З-за таго, што шмат даводзіцца пісаць?
— Ды не, ляўшою нарадзіўся. Сёння якою хочаш рукою пішы, а ў пасляваенныя гады ў школе нас прымушалі трымаць ручку толькі ў правай. Мне было надзвычай складана гэта засвоіць. Хапала ў сшытку і кляксаў — не ладзілася пісьмо ў мяне. Аднойчы не вытрымаў і шпурнуў сшытак. Да чацвёртага класа вышэй тройкі настаўніца мне не ставіла. Чытаў, пісаў граматна, але каракулямі. І ўсё ж левая рука ў мяне галоўная, а пісаць прывучылі праваю. Бацькі на гэта не звярталі ўвагі. Да вайны сям'я жыла ў цэнтры Мінска. Лета праводзілі ў дзеда Дзяніса на хутары Мураўчая, што непадалёку ад Гомеля. Яблыневы сад акружаў прасторны драўляны дом. Рана аўдавелы дзядуля пасватаўся да сіраты Марфы, што была служкай у мясцовага пана. Замяніла яна маці шасцярым дзецям-сіротам. Было гэта ў пачатку мінулага стагоддзя, калі краіну ахапілі рэвалюцыйныя падзеі, а потым Грамадзянская вайна. Старэйшы з дзедавых дзяцей, мой бацька Аксён Дзянісавіч, падаўся вучыцца на эканаміста ў Маскву. Студэнтам уступіў у партыю бальшавікоў. Пасля завяршэння вучобы вярнуўся ў Беларусь, ажаніўся на зямлячцы Таццяне Гузавай. У перадваенныя гады працаваў у дзяржаўным апараце ў Мінску, а маці — поварам. Акрамя мяне, у сям'і падрасталі старэйшыя сёстры Ніна і Туся.
У ваенны час нас уратаваў дзедаў хутар. У першы дзень, як фашысцкія самалёты бамбілі Мінск, бацька адправіўся суправаджаць у Маскву Дзяржаўны архіў. Нас з маці пасадзілі на грузавік. Даехалі на ім да Барысава. Там на мосце праз Бярэзіну стаялі нямецкія аўтаматчыкі. Далей нас не пусцілі. Пакрочылі пешшу ў бок Гомеля. Начавалі дзе давядзецца. Бывала, нас падвозілі нямецкія ваенныя. Сястра Туся картавіла, і немцы палічылі, што яна з яўрэйскай сям'і. Гестапавец агледзеў сястрычку і выдаў аўсвайс, што яна дачка маёй маці. З гэтым дакументам і дабраліся да дзедавага хутара.
— Пра бацьку што-небудзь ведалі?
— Ніякіх звестак пра яго не было. Толькі пасля вызвалення Гомеля даведаліся, што змагаўся з ворагам у час абароны Масквы. Быў паранены, узнагароджаны ордэнам Чырвонай Зоркі, а пасля шпіталя працаваў у штабе партызанскага руху пад кіраўніцтвам Панцеляймона Панамарэнкі. Восенню 1942 года на нашу сям'ю завялі справу, але нас своечасова папярэдзілі. Не адкладваючы, дзед закапаў на агародзе сабраную летам збажыну, у той жа дзень забіў парсючка і тушу паклаў на павозку. Як толькі звечарэла, усёй сям'ёю па патайнай дарозе адправіліся ў лес да партызан, што стаялі непадалёку ад Дняпра. За намі следам крочыла прывязаная да павозкі карова.
— Што больш запомнілася з жыцця ў атрадзе?
— Партызанская кухня, дзе гатавала маці. Памятаю і бахілы, што дзед зладзіў мне з нямецкіх трафейных шын. Аднойчы з ім пайшлі збіраць грыбы. Зайшлі ў лес і патрапілі пад аблаву. Карнікі крочылі ланцугом без сабак. Дзед умомант падмяў мяне пад сябе, і так ляжалі. Кулямётнымі чэргамі яны страчылі па хмызе, але нас не заўважылі. Калі трапілі ў атрад, родныя галасілі: «Згубіў дзед унука і сам загінуў».
А ці можна забыць пераправу праз шырокі Днепр восенню 1943 года, калі Чырвоная армія гнала ворага на захад? Перапраўляліся ноччу на лодках і плытах. Старэйшыя затыкалі дзецям рот, каб не падавалі голас. Фашысты з самалётаў запускалі ракеты і няспынна бамбілі па рацэ. Мяне маці схавала пад спадніцу. Карцела выглянуць, каб ведаць, што творыцца навокал. Пасля той пераправы доўга не мог прыйсці ў сябе. Бабуля Марфа сваім метадам вызваляла ад спуду.
Летам 1944 года ў вызвалены Мінск вярнуўся бацька. Да яго з хутара паехалі маці і сястра Ніна. Мы з Тусяй засталіся пад апекай дзеда і бабулі Марфы. Адкапалі схаванае зерне. Прыехаў да нас бацька. Дзядуля распытваў яго пра перажытае за вайну, цікавіўся планамі. У наступным годзе дзеда не стала. Незвычайна ён развітаўся з намі. Загадаў бабулі насмажыць блінцоў. Пад'еў, лёг на палаці і сказаў, што будзе паміраць. Папрасіў паклікаць святара. Усхваляваная бабуля Марфа паведаміла пра гэта суседзям. Людзі сабраліся ў хату і вырашылі, што нешта не так з галавою ў гаспадара. А дзядуля сваё: завіце святара, каб перад адыходам паспавядаў. Канём прывезлі бацюшку з Целяшоў, дзядуля выспаведаўся перад ім і вымавіў: «Бывайце». Заплюшчыў вочы і памёр. Бацька прадаў дом на хутары і купіў пустуючую хачу каля Івянца. Перавезлі ў Мінск, пасадзілі сад.
— Якія планы былі ў вас пасля атрымання сярэдняй адукацыі?
— У старэйшых класах нам ладзілі экскурсіі на прамысловыя прадпрыемствы Мінска. Глядзеў на зборачныя канвееры трактарнага, аўтазавода і думаў, што гэта не маё. Вырашыў паступаць у сельгасакадэмію. Прывабліваў мяне факультэт плодаагародніцтва. На нашым прысядзібным участку самастойна вырошчваў гародніну. Дапамагаў бацькам даглядаць сад.
У Горках уразіў небывалай прыгажосці прасторны батанічны сад. Адчуў у ім штосьці роднае і блізкае сэрцу. Падкупілі непаўторнасцю цяністыя алеі. Здаў дакументы ў прыёмную камісію. У пасляваенныя гады конкурс сярод абітурыентаў акадэміі быў высокі. На ўступных экзаменах атрымаў пяцёркі па фізіцы і хіміі, а сачыненне напісаў на тройку і не паступіў. Вярнуўся ў Мінск. Стаў працаваць рабочым НДІ пладаводства, агародніцтва і бульбаводства, што адкрыўся ў прыгараднай з Мінскам Лошыцы. Здзейсніў сваю мару: стаў вучыцца ў сельгасакадэміі, дзе закахаўся ў аднакурсніцу Раісу Палякову. Пажаніліся і больш як 60 гадоў крочым разам. Наша дачка Наталля абараніла доктарскую дысертацыю і атрымала званне прафесара. У Інстытуце пладаводства займаецца распрацоўкай біятэхналогій. На геафаку БДУ выкладае яе муж Юрый Кухарчык. Двое ўнукаў і пяць праўнукаў працягваюць сямейны радавод. Праўнукаў больш вабяць камп'ютары, гаджэты. Ім выбіраць сваё будучае. Спадзяюся, ім пашчасціць у жыцці на цудоўных людзей, як мне выпала пачынаць сваю працоўную дзейнасць пад кіраўніцтвам вядомых далёка за межамі нашай рэспублікі вучоных-селекцыянераў мужа і жонкі Аляксея і Эмы Сюбаравых.
— Іх можна назваць вашымі хроснымі бацькамі ў селекцыйнай навуцы?
— Доктар сельгаснавук, прафесар Эма Сюбарава займалася стварэннем гібрыднага фонду костачкавых і перадала навуковую эстафету мне. Гэта і стала пачаткам маёй навуковай дзейнасці. Кандыдацкую і доктарскую дысертацыі прысвяціў вывучэнню сартоў сліў. Праца селекцыянера карпатлівая і вельмі адказная. Ганаруся, што апраўдаў у навуковай дзейнасці давер Эмы Пятроўны. Створаныя ў інстытуце сарты сліў і буйнаплоднай алычы абагацілі сады не толькі Беларусі, але і суседніх краін. Беларусь — мая Радзіма, тут мае карані і будучае маіх нашчадкаў.
Чакаю вясновага цяпла і чарговай сустрэчы з квітнеючым садам. Першымі заўжды зацвітаюць костачкавыя, і кожны раз гэта прыгажосць ускалыхвае мае пачуцці. Вялікае шчасце — дачакацца вынікаў навуковых даследаванняў. Эстафету ў інстытуце годна нясуць маладыя вучоныя. Актыўна вядуцца доследы, абараняюцца навуковыя дысертацыі. Дзяржаўны рэестр папаўняецца новымі сартамі садовых культур.— Ці паўплывалі ўведзеныя калектыў-ным Захадам санкцыі на навуковую дзейнасць інстытута?
— Нашы галоўныя партнёры ў доследнай справе — расійскія селекцыянеры, упэўнена працуем з імі. А што тычыцца раяніравання выведзеных сартоў слівы і буйнаплоднай алычы, то некаторыя з іх, акрамя Расіі, трывала прапісаліся ў Прыбалтыцы, Украіне, Польшчы і іншых краінах. Агульная калекцыя слівы і алычы, у якіх высокая зімаўстойлівасць, хуткаплоднасць і выдатныя спажывецкія якасці, перавышае 350 сартоў, форм і гібрыдаў. Большасць з іх аб'яўлены нацыянальным набыткам і ўключаны ў Дзяржаўны рэестр навуковых аб'ектаў. Увогуле калекцыя новых пладовых сартоў інстытута — адна з найбольш буйных ва Усходняй Еўропе. Па саставе культур і іх відаў нашаму фонду няма роўных у Беларусі. У навукова-доследным садзе растуць па некалькі дрэўцаў выведзеных сартоў кожнага ўзору. Калекцыі пастаянна абнаўляюцца. Дзякуючы такой базе ёсць магчымасць весці сур'ёзныя навуковыя даследаванні. Дзейнічаюць дамовы па навуковым супрацоўніцтве па слівах і алычы з калегамі з Венгрыі і Румыніі. Ездзім да іх, і яны да нас прыязджаюць абменьвацца вопытам. Нягледзячы на складанасці, узаемадзейнічаем з польскімі калегамі.
— У чым значнасць старадаўніх сартоў і перавага новых?
— З майго навуковага вопыту звычайна палова поспеху — сорт, а ўсё астатняе — агратэхніка. Перавага новых сартоў, што мне ўдалося вывесці, — хуткаплоднасць, якая дазваляе аператыўна акупаць затраты на закладку доследных плантацый. Нярэдкія выпадкі былі, калі кветкавыя пупышкі закладваліся на аднагадовых саджанцах алычы. У плоданашэнне такія гадаванцы ўступаюць праз год-два пасля пасадкі. Да 40 кілаграмаў буйных пладоў дае такое трохгадовае дрэўца. Хуткаплоднасць ва многім вызначаецца генатыпам, а таксама выкарыстаннем слабарослых прышчэп.
— Выведзены багаты асартымент сартоў слівы і буйнаплоднай алычы. Але чаму ў нас няма прамысловых слівавых ці алычовых садоў?
— На жаль, так атрымліваецца, што гандлёвай сетцы і перапрацоўчым прадпрыемствам больш выгадна закупляць садавіну ў замежжы. Гэта заганная палітыка. Нашы кансервавыя заводы, як і ў былыя гады, выпускаюць трохлітровымі слоікамі салёныя агуркі, памідоры ці іншую гародніну. Мала клапоцяцца пра выпуск новых відаў прадукцыі. З сорту слівы «кромань» можна прамыслова атрымліваць ідэальны чарнасліў. Але ні на адным перапрацоўчым прадпрыемстве няма такой лініі. Завозім з-за мяжы па высокіх цэнах гэты каштоўны прадукт.Летась у Беларусі нарыхтавана 250 тысяч тон яблыкаў. Яны паспяхова рэалізуюцца ў магазінах, 70 тысяч тон пастаўлена ў Расію. Важна не толькі вырасціць прадукцыю, але і знайсці ёй прымяненне. Мой сябра фермер пасадзіў 10 гектараў сартавой алычы, атрымаў багаты ўраджай і толькі 5 тон рэалізаваў для перапрацоўкі на кансервавы завод, а паўсотні тон закапаў, бо не было куды збыць. Мару дачакацца такога часу, калі зашумяць слівавыя і алычовыя сады ў Беларусі і ўвесь ураджай іх будзе запатрабаваны. Гэта лепшая ўзнагарода нам, вучоным-селекцыянерам. Неабходны інвестыцыі ў гэту справу. Спадзяюся, дачакаюся. Наспеў час на дзяржаўным узроўні заняцца садоўніцтвам і перапрацоўкай прадукцыі, каб вырашыць праблему імпартазамяшчэння.
— Валерый Аксёнавіч, як вучоны вы сябе лічыце ўдачнікам?
— Без сумнення, усё цудоўна атрымліваецца. Дапамагае мне ў гэтым анёл-ахоўнік. Колькі разоў выручаў мяне ў складаных сітуацыях. Як у той прымаўцы: адзін дзівак паскардзіўся на анёла-ахоўніка, што той у цяжкія хвіліны не крочыў побач. Анёл мудра адказаў: «Не крочыў, а на руках цябе нёс». Так і я адчуваю падтрымку анёла ў складаны момант.