Пасхальные обычаи белорусов: что надеть и как приготовить обрядовый пирог по старинному рецепту

Свята Вялічка з чырвоным яечкам

Велікодныя звычаі беларусаў: у што апрануцца і як па старадаўнім рэцэпце прыгатаваць абрадавы пірог

У старажытныя часы лічылася: каб муж і жонка жылі ў гармоніі, на велікодны стол абавязкова трэба паставіць запечаную свініну, а для дабрабыту — сала. Тыя, хто хацеў папаўнення ў сям'і, рыхтавалі каўбасу. А вось алей, сыр, тварог, а таксама прадукты з іх (пірагі, булкі з тварагом) сімвалізавалі сытае жыццё і поспех. Калі хто з гаспадынь яшчэ не вызначыўся, як правесці свята з каларытам, раім пазнаёміцца са звычаямі часоў нашых прабабуль.

Праваслаўныя вернікі сёлета адзначаць Светлае Хрыстова Уваскрэсенне 16 красавіка. Вялікдзень, ці Вялікадне, Пасха, — любімае свята беларусаў. Нездарма яго называлі святам свят, урачыстасцю з урачыстасцей. У праваслаўнай традыцыі Пасха доўжыцца сорак дзён, да Ушэсця. Увесь гэты час прынята вітаць адзін аднаго так: «Хрыстос уваскрэс!»

Здаўна Вялікдзень — свята надыходу і панавання сонца, абуджэння прыроды. Пачыналася праца ў полі. У хрысціянскія часы Пасха прымяркоўвалася да ўваскрэсення распятага Хрыста, у народным жыцці мела адценні і каларыт.

Якіх традыцый прытрымліваліся ў велікодныя дні продкі і якія звычаі захаваліся да нашага часу ў розных рэгіёнах Беларусі?

Мяжа паміж старым і новым годам

Гаспадыні пачыналі думаць пра Вялікдзень з самага пачатку Вялікага посту: збіралі шалупінне цыбулі для афарбоўкі яек. За ты­дзень да свята дасканала прыбіралі дом і двор, нарыхтоўвалі корм для хатніх жывёл, каб потым не турбавацца. Для ўсіх членаў сям'і прадугледжвалася новая чыстая вопратка для паходу ў царкву. Продкі лічылі: адзенне на Вялікдзень павінна быць светлых адценняў з элементамі чырвонага і зялёнага колераў.

У ноч з Вялікай суботы не тушылі агню, не замыкалі адрыны. З вечара ішлі ў царкву на ўсяночную службу, на набажэнстве стараліся пабываць усе, за выключэннем самых нямоглых і хворых.

Цікавая традыцыя існавала ў Пружанскім раёне, дзе ў велікодную ноч распальваліся вогнішчы. Ладзіўся абрад гэтак жа, як і на Купалле, на Масленіцу. Вогнішча збірала большасць вяскоўцаў. На Брэстчыне вядомая традыцыя сямейных міні-вогнішчаў: загадзя нарыхтоўвалі бярвенне дзікай грушы. Яе калючыя галіны ўспрымаліся як аналогія з цярновым вянком Хрыста.

Сімвал свята — яйкі (крашанкі), што ўвасаблялі перамогу жыцця над смерцю. Іх здаўна фарбавалі пераважна ў чырвоны колер. У народзе казалі: «Свята Вялічка з чырвоным яечкам!» Дарэчы, нашы продкі надавалі асаблівае значэнне не толькі крашанкам, але і ўсім велікодным стравам. Булкі і пірагі сімвалізавалі цела Хрыста і радасць жыцця, соль — сувязь Бога з народам, дабрабыт і сэнс існавання, а віно — кроў Ісуса.

Асаблівая ўвага надавалася прыгатаванню пірагоў і булак.

Рэканструкцыя пасхальных абрадаў у аграгарадку Фойна Магілёўскага раёна.

Свята свят

Пасля літургіі вернікі спяшаліся дадому, імкнучыся апярэдзіць суседа. У народзе казалі: першы, хто ўвойдзе на вуліцу пасля ўсяночнай, будзе жыць у дабрабыце як мінімум год. Затым па традыцыі разгаўляліся. Велікодны сняданак абавязкова сярод блізкіх, для гасцей прадугледжваўся іншы час.

Адно з правіл свята — сход сям'і за адным сталом. Даўней перад трапезай гаспадар апырскваў асвячонай вадой усе пабудовы на сваёй сядзібе. Існавала і традыцыя запрашаць больш бедных вяскоўцаў, нават жабракоў. Снеданне заўсёды пачыналася з малітвы. Можна было маліцца сваімі словамі, услаўляючы ўваскрэсшага Ісуса Хрыста і жадаючы дабра сабе і блізкім. Пасля малітвы галоўны ў сям'і са словамі «Хрыстос уваскрэс!» раздаваў кожнаму прысутнаму за сталом асвячоную крашанку, пасля чаго ўсе з'ядалі па кавалачку пірага. Толькі потым мяса, сыр і каўбасы.

Увесь дзень частавалі адзін аднаго пірагамі ды булкамі, велікоднымі яйкамі, якімі затым абавязкова стукаліся. У кожнай вёсцы ў даўнія часы ладзіліся гульні: біццё і катанне крашанак. Перш чым гуляць, іх спрабавалі на моц пастукваннем аб зубы. Выйграваў той, у каго яйка было мацнейшым.

Вялікдзень суправаджаўся ўзаемным наведваннем родных і блізкіх. Дзеці прыходзілі да хросных бацькоў, частавалі іх прысмакамі, адорвалі падарункамі і давалі фарбаваныя яйкі. Увечары па дварах хадзілі валачобнікі, ці «алалоўнікі», «глікальнікі», «кукольнікі», спявалі рэлігій­ныя песні. Лічылася, што абыход двароў прыносіць пладавітасць жывёле, ураджайнасць на палях, засцярогу падвор'я ад розных прыродных стыхій. Валачобнікаў, як і калядоўшчыкаў, беларусы сустракалі прыхільна і добра частавалі фарбаванымі яйкамі і іншымі прысмакамі.

Усе рытуалы мелі сакральны сэнс. Характэрна, што нават рэшткі велікодных страў набывалі асаблівае значэнне: пасля свята не выкідваліся, а выкарыстоўваліся, напрыклад, пры засяванні поля. Шкарлупіну прымешвалі ў ежу хатнім птушкам і жывёлам, а самі яйкі, што засталіся пасля свята, закопвалі ў першую баразну ці на ўскрайку нівы, каб тая добра ўрадзіла.

Гаспадыням на заметку

Святочны стол накрыйце льняным абрусам, рас­кла­дзіце сурвэткі, рас­стаўце свечкі. Не забудзьцеся пра букеты кветак: цюльпанаў, нар­цы­саў, гіяцынтаў. Да іх можна дадаць галінкі вярбы. Упрыгожаць стол і дэкаратыўныя фігуркі, напрыклад мініяцюрныя курач­кі. Пірагі і булкі ставяць у цэнтры стала. Фарбаваныя яйкі раскладваюць у невялі­кія дэкаратыўныя кошыкі або сплеценыя сваімі рукамі птушыныя гнёзды.

Велікодны пірог «Святочны»

Замясіць рошчыну з адной шклянкі малака, 20 грамаў дражджэй, дадаць адно яйка і 6 сталовых лыжак цукру. Перамяшаць, паставіць у цёплае месца. Калі рошчына праз некалькі гадзін падыдзе, дадаць 4 сталовыя лыжкі сметанковага масла (растапіць), 2 яйкі, 1 жаўток, 1/3 сталовай лыжкі солі, цэдру аднаго лімона, а таксама 1/3 шклянкі разынак (калі цеста будзе добра вымешана). Паставіць падыходзіць на некалькі гадзін. Затым змазаныя алеем формы запоўніць цестам на 2/3 часткі, даць падысці яшчэ раз у форме. Выпякаць пры 200 градусах 40 хвілін, пакуль пірог добра не зарумяніцца. Затым трохі астудзіць у форме, дастаць, пасыпаць цукровай пудрай альбо глазурай.

З народнага

♦ Сонечнае надвор'е на Вялікдзень — да добрага ўраджаю.

♦ Дождж на Вялікдзень — да дажджлівага лета.

♦ Трапіць пад дождж у Вялікдзень — да шчасця.


Полная перепечатка текста и фотографий запрещена. Частичное цитирование разрешено при наличии гиперссылки.
Заметили ошибку? Пожалуйста, выделите её и нажмите Ctrl+Enter