![](/upload/iblock/100/100441cf2547eea2e02fe731c4ab752e.jpg)
Як чалавеку, для якога звараная ў турцы кава — вяршыня кулінарнага майстэрства, мне дзіўна глядзець на хлопцаў і дзяўчат, якія ўмела варочаюць патэльні на вучэбнай кухні. Пячы будзем адразу некалькі разнавіднасцей бліноў. Пакуль пачынаючыя кухары замешваюць цеста, выкладчык спецдысцыплін каледжа Марыя Максімовіч праводзіць для мяне кароткі кулінарны лікбез:
— Акрамя класічных бліноў з дражджавога цеста, ёсць бліны з прыпёкам. Гатуюцца яны так. На патэльні смажыцца цыбуля з морквай і кавалачкамі сала, затым зверху выліваецца цеста. Начынне як бы ўпякаецца ў цеста. Беларускія бліны адрозніваюцца тым, што пякуцца на кефіры ці сыроватцы з даданнем у якасці разрыхляльніка соды. Бываюць грэцкія і аўсяныя бліны. Пякуцца яны з грэцкай і аўсянай мукі адпаведна. Што тычыцца аладак, дык іх гатуюць з дражджавога цеста. Больш густога, чым для астатніх разнавіднасцей бліноў.
![](/upload/iblock/151/151a54b6cdc071fc56641eeb0492c905.jpg)
Тым часам цеста ва ўсіх кухараў ужо гатова ператварыцца ў духмяныя бліны. Распаленыя патэльні шыпяць, цеста румяніцца, работа ідзе спарней... П'янлівы водар свежай выпечкі і гарачага травянога чаю напаўняе кухню. Пакуль туды-сюды — стос духмяных блінцоў ужо красуецца на талерцы. Самы час узяцца за прыгатаванне начынак.
— Чым будзе начыняць бліны? — цікаўлюся, прагна пазіраючы на духмяны стос.
![](/upload/iblock/6cd/6cd86cd27450f46c0c23ca7349b1aee0.jpg)
— Бліны і блінцы — гэта прынцыпова розныя рэчы, — папраўляе мяне выкладчык Святлана Рагель. — Блінцы ў адрозненне ад бліноў пякуцца з вадкага цеста. Іх можна выкарыстоўваць як асобную страву, ужываючы з варэннем ці смятанай. А можна выкарыстоўваць у якасці абалонкі для фаршыравання. Такія блінцы мы называем наліснікамі.
Начынкі для іх самыя розныя. Гэта можа быць каўбаса, вяндліна, сыр, грыбы, шпінат, капуста і іншая гародніна. Каб страва прыгожа глядзелася на стале, блінцы з начыннем можна скласці трохвугольнікамі ці згарнуць у трубачкі. А калі трубачкі яшчэ і нарэзаць кольцамі, то атрымаюцца бліновыя ролы. Таксама блінцы можна абмакнуць у кляры і абсмажыць у фрыцюры.
![](/upload/iblock/cfc/cfc60ab0ef73565d4e5d1d6176589995.jpg)
Кухары 4-га разраду Міхаіл Пастарнакоў і Аляксандр Несцяровіч у традыцыйны беларускі стол унеслі і сучасныя матывы. Прыгатавалі бліновыя ролы з начыннем з гародніны і соусам бешамель, а таксама бліновыя хінкалі з начыннем з курынага паштэту з вяндлінай і грыбным соусам. На дэсерт — аладкі з сырам маскарпоне і фруктовымі макаронамі. Такі пачастунак прыйдзецца даспадобы нават самаму патрабавальнаму госцю.
— Гэта звычайныя аладкі на кефіры з крэмам на аснове сыру маскарпоне. Упрыгожылі страву свежымі ягадамі для павышэння яе вітамінавай каштоўнасці. І фруктовыя макароны, якія жэліравалі з соку з дапамогай агару, — удаецца ў дэталі Міхаіл Пастарнакоў. — На падрыхтоўку чатырох порцый пайшло каля трыццаці хвілін.
![](/upload/iblock/663/6638931a3f8665b62360da2c40de4302.jpg)
Тым часам кухар Вера Лукашук частуе нас з фатографам блінцамі з тварагом, а яе калега Надзея Багам’я — дранікамі з хатнімі каўбаскамі. Каштуем — смачна! Спецыяльна для тых, у каго «першы блін заўсёды камяком», Надзея тлумачыць, што рэцэпт просты і пад сілу нават дылетанту на кухні. Трэба змяшаць драную бульбу, муку, соль і спецыі. Дранікі таксама можна гатаваць з тварагом і морквай. Кухар Цімур Авезаў спёк лёгкія класічныя блінцы, якраз для тых, хто любіць смачна паесці і пры гэтым сочыць за фігурай. Змазваць алеем патэльню не трэба. Ва ўмелых руках такія бліны не прыліпаюць і не падгараюць.
![](/upload/iblock/095/095a0c48fdafb21c864dac0a803fbacc.jpg)
Побач Алеся Капусцінская спрытна малюе на патэльні ажурныя блінцы. Да мастацтва прыгатавання прысмакаў далучае і мяне.
— Замешваю густое цеста вось такой кансістэнцыі, — Алеся набірае ў лыжку цеста, і яно пачынае павольна сцякаць назад у міску як мёд. — Выліваем цеста ў падрыхтаваную тубу і ўжо з тубы тонкім струменьчыкам на разагрэтую патэльню, малюючы розныя ажурныя ўзоры. Калі бакі блінца пачынаюць адставаць ад патэльні — гэта сігнал, што яго трэба пераварочваць.
![](/upload/iblock/2a0/2a05f5a50c16a2bced3f65ea0f4be283.jpg)
Пасля майстар-класа нас чакала самая прыемная частка — дэгустацыя. Ну а сыходжу з майстар-класа па прыгатванні традыцыйных масленічных прысмакаў са стосам рэцэптаў і блінамі для калег па цэху. Асабліва даспадобы ім прыйшліся бліновыя ролы. Кантэйнер з гасцінцамі спустошылі ўмомант.
gorbatenko_inna@mail.ru