Квас рабілі таксама з садавіны, гародніны, ягад, кляновага і бярозавага соку. Сок злівалі ў бочку, ставілі ў цёмнае халоднае месца. Давалі крыху закіснуць, а пасля дабаўлялі хлебныя сухары, падсмажанае зерне, сушаныя яблыкі. Праз суткі працэджвалі і ўжывалі. Часам бочку з сокам закопвалі ў пясок на некалькі дзён.
Добра вядомы ў Беларусі быў і так званы грыбны квас. Праўда, гэта не напой з грыбоў, як можна падумаць адразу, а кіслы суп з грыбамі. Як піша гісторык Алесь Белы, яго варылі на падкіслым хлебным квасе, дадавалі свежыя або сушаныя грыбы, цыбулю, сельдэрэй і іншае зяленіва.
Шляхта вельмі паважала хатні квас з жытніх сухароў. Напой разлівалі па бутэльках, у кожную з якіх клалі некалькі разыначак. Калі рэцэптура была вытрымана правільна, то пры адкрыцці бутэлек квас страляў, як шампанскае. Лічылася, у кожнай добрай шляхецкай сядзібе павінен быў быць запас у некалькі дзясяткаў, а то і сотняў бутэлек квасу.
mila@sb.by